Ressurser fra BA-kurs

Før:

Hei BA1 og 2!

Velkommen til mappekurs vol. 2! Her er en kort oppsummering: Dere skal lage nettsider! Jeg kommer til å undervise i grunnleggende HTML og CSS. De som ikke er interessert i å lære seg HTML & CSS, kan bruke en ferdig publiseringsplattform, eventuelt en plattform som tillater at man redigerer litt av koden selv. BA1 skal publisere minst 4 arbeider, mens BA2 skal publisere minst 8.

Noen forslag til ferdige plattformer for de som ikke vil lage en nettside fra bunnen av:https://www.tumblr.com (mikrobloggingsplattform der man også har mulighet til å redigere HTML og skrive sin egen CSS)

http://dropr.com (denne kan jeg anbefale for de som ikke vil forholde seg til koden overhodet, og ikke ønsker en bloggplattform)

http://cargocollective.com (krever invitasjon, evt kan man sende inn søknad, men det kan ta litt tid å få svar; mulighet for å redigere CSS)

https://wordpress.com

HJEMMELEKSER :) til førstkommende torsdag
De som ønsker å lage nettsiden sin fra bunnen av og bruke dette som en anledning til å lære å skrive litt kode, må kjøpe et domene der denne nettsiden kan ligge. Jeg kan guide dere gjennom denne prosessen før vi begynner med HTML på torsdag, men det krever at dere er litt forberedt. Bestem dere for hvilket domene dere vil ha, og sjekk at dette er ledig. Domener koster 95,- for .com 125,- for .no, og de som ønsker .no-domene må på forhånd skaffe seg et PID-nummer for registrering.

Tider for undervisning:
TORSDAG 21. mai
kl. 09:30 - HTML (hvordan strukturere nettsidens innhold) og kjøp av domene

FREDAG 22. mai
kl. 13:00 - CSS (nettsidens utseende)

Tirsdag (26/5) og onsdag (27/5) neste uke vil jeg og resten av lærerstaben være tilgjengelige for veiledning. 
All undervisning vil foregå i BA1-klasserommet. Senere i uka vil jeg sende ut oppslagsverk og læringsressurser på nettet for de som ønsker å fordype seg litt mer i HTML/CSS.

Jeg er alltid tilgjengelig på epost, så dere kan spørre meg nårsomhelst om hvasomhelst.
Vi sees!
Elise
http://elisejakob.no


Etter:

Hei alle sammen!

Takk for to lærerike dager (kanskje like mye for meg som for dere)! 
CSS-øvelsen som dere kan gjøre for å repetere det vi gikk gjennom i dag, finner dere på http://elisejakob.no/khio/css
Jeg kommer til å sjekke på tirsdag, og alle som ikke har gjort leksene sine får stryk. (neida)
På http://elisejakob.no/khio/ba-kurs ligger min utgave av nettsiden vi har jobbet med de siste to dagene.

ONSDAG 27. mai kl. 9:30 kan vi møtes alle sammen, så skal jeg vise dere hvordan man overfører filene til en server og publiserer nettsiden på domenet. OBS! Alle som skal lage nettsiden sin fra bunnen av må ha kjøpt domene og webhotell på forhånd! Hvis du fortsatt ikke har gjort det og trenger hjelp, kan vi fikse det i løpet av tirsdagen.

Noen nyttige ressurser for de som trenger repetisjon av disse to dagene, eller som vil fordype seg ekstra:

http://www.dontfeartheinternet.com/ (Alle videoene jeg har vist ligger her, pluss flere som tar for seg basic HTML, CSS, webtypografi)

http://www.codecademy.com/skills/make-a-website (Codecademy har mange interaktive kurs i mange programmeringsspråk, dette er deres grunninnføring i webutvikling, som de anslår at tar 3 timer å gå gjennom; fint for de som trenger praktisk repetisjon!)

http://www.codecademy.com/tracks/web (Codecademy's lengre kurs i HTML/CSS)

http://www.csszengarden.com/ (Til inspirasjon; se hvor mye som kan gjøres med CSS)

http://wtfhtmlcss.com/ (En liste over vanlige problemer og irritasjonsmomenter i HTML/CSS, med forslag til løsninger)

http://www.w3schools.com/html/ (W3Schools er den største ressursen for webutvikling, men den kan virke litt overveldende i begynnelsen; dere vil ofte ende opp her når dere googler HTML- og CSS-spørsmål)
http://www.w3schools.com/css/

https://css-tricks.com/ (Masse bra CSS-tips! Kanskje litt vanskelig å slå opp i fra forsiden, men vil ofte dukke opp når du googler CSS-problemer, veldig gode forklaringer)

http://webtypography.net/ (Bringhurst's The Elements of Typographic Style omskrevet for å gjelde webdesign; kort, konsis og lett å slå opp i)

Mulig jeg har nevnt andre ressurser i løpet av disse to dagene som jeg har glemt å legge ved! Spør meg gjerne hvis det er noe dere synes mangler eller hvis dere trenger tips. Jeg skal lage et kompendium over de viktigste HTML-tags, CSS-attributter, regler og uttrykk så snart som mulig. Ellers anbefaler jeg å google så mye som mulig selv for å finne ut hvordan dere gjør ting, det er slik jeg har lært underveis!

Tirsdag og onsdag vil jeg være tilgjengelig i klasserommene for veiledning. 
Husk at nettsidene skal sendes til meg senest fredag 29. mai!

God helg!


Resultater: http://elisejakob.no/khio/